Mielinės tešlos gudrybės
Mielės naudojamos įvairioms tešloms kildinti. Štai keli patarimai, kad mielinė tešla pavyktų.
- Mielės būna presuotos (šios šviežios mielės būna šiek tiek padžiovintos ir iš jų suformuojamos plytelės) arba sausos (granuliuotos). Jei turite sausų mielių jas irgi kaip ir šlapias reikia suaktyvinti.. O jei turite greitųjų sausų mielių jas galite tiesiog maišyti su miltais.
- Mieliniai tešlai naudojami produktai turi būti būtinai šilti (kiaušiniai iš anksto išimkite iš šaldytuvo, miltai ir turi būti kambario temperatūros).
- Miltus persijokite.
- Naudojant sausas mieles reikia dėti 3 k. mažiau nei presuotų mielių. Pvz.: 21 g. presuotų mielių arba 7 g. sausų mielių.
- Prieš gaminant mielinę tešlą mieles reikia "pamaitinti". Užpilti šiltu pienu (tik ne karštu, apie 35 laipsniai) ir įdėti cukraus. Nors sausas mieles galima tiesiog sumaišyti su miltais.
- Tešla kildoma apie 30 laipsnių temperatūroje maždaug 1-2 val. Tai priklauso nuo miltų rūšies. Aukštos kokybės gaminiai kildinami ilgiau. Jei virtuvėje šalta, tai galite šiek tiek pakaitinti orkaitę ir ją išjungus įdėti tešlą kilti.
- Suformavus bandeles ar pyragą leisti pakartotinai tešlai pakilti.
- Sviestą galite pakeisti aliejumi.
- Priedai (riešutai, razinos ir pan.) įmaišomi baigiant minkyti tešlą.